Inlägg: Säker mersmak för studier

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Hur får man gymnasieelever intresserade av naturvetenskap? Ett sätt är att visa att naturvetenskap är en social verksamhet där samarbete, kommunikation och internationella kontakter har en central roll.

I skolan får elever lära sig naturvetenskap i både teori och praktik. Men även då undervisningen innehåller öppna laborationer och undersökande projekt, får eleverna sällan möjlighet att uppleva hur forskare egentligen gör när de löser verkliga problem och vad det är som driver dem.


Det gäller särskilt insikter om att naturvetenskapliga kunskaper för det mesta växer fram i sociala sammanhang och genom många individers enskilda, ofta ganska små, bidrag.
Blackebergs gymnasium har arbetat med att öka elevernas intresse för och kunskaper om naturvetenskap sedan 1993 då skolans dåvarande lektor i kemi, Birgitta Lindh, startade kursen Naturvetenskaplig forskning i samarbete med Stockholms universitet.
Idag heter kursen Naturvetenskaplig specialisering – inriktning forskning. Ända från starten har ambitionen varit att eleverna ska få möta verksamma forskare och själva få delta i autentisk forskning och producera riktiga resultat. Under de senaste fem åren har vi kunnat utveckla denna ambition ytterligare med två andra gymnasieskolor, Katedralskolan i Åbo och Mustamäe Gümnaasium i Tallinn, tack vare ekonomiskt stöd från NordPlus Junior.
Målet har varit att skapa en kurs som låter eleverna uppleva att naturvetenskap inte bara handlar om teorier och experiment, utan också om att människor av kött och blod behöver mötas, dela med sig, diskutera och ifrågasätta varandras resultat.
Navet i det arbetet har varit årliga konferenser som vi har turats om att arrangera.
Den 20-21 april hade vi den fjärde konferensen i Stockholm. Nästan 70 elever från Stockholm, Tallinn och Åbo deltog med sina projekt. Blackebergs gymnasium presenterade 9 elevprojekt som handlade om allt ifrån att hitta antikroppar mot malaria till att förbättra bränsleceller.
Elevernas reaktioner på kursen är uteslutande positiva. De anser att de haft väldigt roligt, har lärt sig oerhört mycket och har uppnått saker de aldrig trodde att de skulle klara av. Konferensen har skapat ett tydligt mål för deras projekt, och de uppskattar de kontakter de fått både med elever från Finland och Estland och med forskarna.
Nästan 90 procent av årets elever planerar att gå vidare till naturvetenskapliga, medicinska eller tekniska utbildningar.
Först publicerat i Kemivärlden Biotech Kemisk Tidskrift nr 4/2015Leena Arvanitis, lektor i biologi och naturkunskap,
Annika Norin, lektor i kemi,
Blackebergs gymnasium i BrommaHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Läkemedel med spindeltrådsprotein

Forskare vid Karolinska Institutet har lyckats producera lungsurfaktant, ett läkemedel för vård av för tidigt födda barn, genom att härma tillverkningen av spindeltråd.

Feta kalorier mättar mer

Forskare vid Linköpings universitet har jämfört intag av 750 kcal som en söt lågfettdrink eller som en gräddbaserad högfettshake, med samma kalorimängd.

15 bästa bioteknikinkubatorerna

Alzheimerforskare får Drottning Silvias pris

Får EU-anslag för vaccinutveckling

Prisas för utveckling av läkemedel

Startar samarbete om hjärntumör

Uppsalabaserade läkemedelsutvecklingsföretaget Beactica har slutit ett samarbetsavtal med Uppsala universitet och läkemedelsplattformen vid SciLifeLab.

Arkiv

Mest plastförorenade platsen

En avlägsen ö i Stilla Havet visar sig vara en av de mest plastförorenade platserna på Jorden, i en ny studie.

Diabetesvaccin får ökat patentskydd

Rapsrest kan bli nyttigt livsmedel

Resterna från rapsoljetillverkningen blir idag djurfoder, men livsmedelsforskare har upptäckt att denna knäckebrödsliknande rest innehåller svårfångade, essentiella aminosyror.

Växtstamceller ger nya ledtrådar

IVL positiva till substitutionscentrum

Pilot för krackning av lignin invigd

Antikropp mot astma utreds vidare

Satsar på vaccin vid njurtransplantation

"Sukralos är säkert"

Lotta Ljungqvist får styrelsepost

Lotta Ljungqvist, vd för Norden på GE och vd för Biohuben i Uppsala, tar plats i SwedenBios styrelse.

Aggregation hejdar infektion

Chalmers och KTH mest internationella

Mellanösterns första synkrotron invigs

Certifieringsföretag byter namn

Teoretiska kemister prisas

Uråldriga proteiner kartlagda

I en ny studie har forskare undersökt två proteiner, som är mellan 400 miljoner och 600 miljoner år gamla för att se hur de har utvecklats.

Spårar liv i urberget

En internationell studie ledd från Linnéuniversitetet kartlägger uråldrigt liv i jordskorpan och visar att metanogena mikroorganismer i berggrunden haft förvånansvärt stor utbredning i tid och rum.

Algfabrik satsar på fälttester

AkzoNobel avvisar tredje uppköpsförsök

Stockholms universitets hedersdoktorer 2017

Ny vd för Sobi

Kornets DNA kartlagt

Patogener tränar i sjöar och hav

Samarbete når en andra milestone

Vinnande om fiskfoder

Artikel om mikroplastpartiklar dras tillbaka

Underlättar för solceller

Klossföretag vill ersätta fossil plast

Kunskapssprång för miljöstål

Sänd till en kollega

0.163