Här är kartan över alla proteiner

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Efter elva års intensiv forskning lanserar det svenska miljardprojektet Human Protein Atlas den första ”fullständiga” versionen av proteinatlasen som visar var våra proteiner uttrycks.

Forskarna har med hjälp av antikroppar lyckats lokalisera runt 90 procent av människans proteiner i samtliga större organ och vävnader. Informationen finns samlad i en stor bildatlas som finns fritt tillgänglig via www.proteinatlas.org. Att lokalisera proteiner med antikroppar på detta sätt är de ensamma om i världen.

Mathias Uhlén leder HPA-projektet. Foto: Felicia Lindberg

— Nu har vi en övergripande känsla för vilka proteiner som finns i olika vävnader och organ i människokroppen, säger Mathias Uhlén, professor på KTH och initiativtagare till det så kallade HPA-projektet som startades 2003.

DET SOM FÖRVÅNAT HONOM MEST under resans gång är att nästan hälften av alla 20 000 proteiner finns i alla kroppens celler och fungerar som ett slags basproteiner. Bara ett hundratal är unika för en särskild vävnad, där några kända exempel är insulin i bukspottkörteln, troponin i hjärtat och PSA i prostatan.

Att så många proteiner uttrycks på helt olika platser i kroppen kommer att förvåna läkemedelsbolagen, tror han. Förutom att det är problematiskt ur ett biverkningsperspektiv visar de nya upptäckterna hur komplex människans biologi är.

— Jag tror att vi inte ens om hundra år kommer att förstå oss på den här komplexiteten. En annan förvånande upptäckt är hur lika proteinuttrycket är hos olika individer oavsett kön eller ålder.

ATLASEN INNEHÅLLER 13 miljoner bilder av vävnadssnitt, där proteinerna lokaliserats med immunhistokemi och immunfluorescens, och blir en resurs för både akademin och industrin.

Den kan bli ett värdefullt forskningsverktyg och bidra till utvecklingen av ny terapi och diagnostik. Antalet användare av databasen har ökat stadigt under projektets gång och är idag uppe i 60 000 besökare per månad från olika delar av världen. Störst är intresset från USA. Det finns ett tydligt intresse från de större läkemedelsbolagen som alla använder sig av proteinatlasen, enligt Mathias Uhlén.

— De kan exempelvis snabbt ta reda på var målproteinet för ett läkemedel eller en läkemedelskandidat är lokaliserat i kroppen.

Förutom att öppna upp helt nya möjligheter att närmare studera utvalda proteiner eller grupper av proteiner, möjliggör atlasen för forskare att utgå från ett specifikt organ eller en vävnad. I HPA-projektet arbetar cirka 150 forskare på heltid, utspridda vid KTH (huvudsäte), Karolinska Institutet samt Uppsala, Lunds och Göteborgs universitet.

ARBETET MED att fylla i de vita fläckarna på kartan fortgår. Parallellt arbetar forskarna med att kartlägga exakt var någonstans inuti kroppens celler proteinerna finns, genom att studera olika cellinjer in vitro.

– Vi kommer att presentera denna subcellulära atlas om två år. Om ytterligare ett år eller två kommer vi dessutom att släppa en patologiatlas som visar var proteinerna uttrycks i sjuka vävnader och organ, berättar Mathias Uhlén.

Fokus kommer då att ligga på stora folksjukdomar som cancer, hjärtkärlsjukdomar, diabetes, autoimmuna och metabola sjukdomar.

HPA-projektet har finansierats med 900 miljoner kronor av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Därutöver har ett antal läkemedelsbolag gått in med finansiering.

Felicia Lindberg

Kemivärlden Biotech med Kemisk TidskriftHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Läkemedel med spindeltrådsprotein

Forskare vid Karolinska Institutet har lyckats producera lungsurfaktant, ett läkemedel för vård av för tidigt födda barn, genom att härma tillverkningen av spindeltråd.

Feta kalorier mättar mer

Forskare vid Linköpings universitet har jämfört intag av 750 kcal som en söt lågfettdrink eller som en gräddbaserad högfettshake, med samma kalorimängd.

15 bästa bioteknikinkubatorerna

Alzheimerforskare får Drottning Silvias pris

Får EU-anslag för vaccinutveckling

Prisas för utveckling av läkemedel

Startar samarbete om hjärntumör

Uppsalabaserade läkemedelsutvecklingsföretaget Beactica har slutit ett samarbetsavtal med Uppsala universitet och läkemedelsplattformen vid SciLifeLab.

Arkiv

Mest plastförorenade platsen

En avlägsen ö i Stilla Havet visar sig vara en av de mest plastförorenade platserna på Jorden, i en ny studie.

Diabetesvaccin får ökat patentskydd

Rapsrest kan bli nyttigt livsmedel

Resterna från rapsoljetillverkningen blir idag djurfoder, men livsmedelsforskare har upptäckt att denna knäckebrödsliknande rest innehåller svårfångade, essentiella aminosyror.

Växtstamceller ger nya ledtrådar

IVL positiva till substitutionscentrum

Pilot för krackning av lignin invigd

Antikropp mot astma utreds vidare

Satsar på vaccin vid njurtransplantation

"Sukralos är säkert"

Lotta Ljungqvist får styrelsepost

Lotta Ljungqvist, vd för Norden på GE och vd för Biohuben i Uppsala, tar plats i SwedenBios styrelse.

Aggregation hejdar infektion

Chalmers och KTH mest internationella

Mellanösterns första synkrotron invigs

Certifieringsföretag byter namn

Teoretiska kemister prisas

Uråldriga proteiner kartlagda

I en ny studie har forskare undersökt två proteiner, som är mellan 400 miljoner och 600 miljoner år gamla för att se hur de har utvecklats.

Spårar liv i urberget

En internationell studie ledd från Linnéuniversitetet kartlägger uråldrigt liv i jordskorpan och visar att metanogena mikroorganismer i berggrunden haft förvånansvärt stor utbredning i tid och rum.

Algfabrik satsar på fälttester

AkzoNobel avvisar tredje uppköpsförsök

Stockholms universitets hedersdoktorer 2017

Ny vd för Sobi

Kornets DNA kartlagt

Patogener tränar i sjöar och hav

Samarbete når en andra milestone

Vinnande om fiskfoder

Artikel om mikroplastpartiklar dras tillbaka

Underlättar för solceller

Klossföretag vill ersätta fossil plast

Kunskapssprång för miljöstål

Sänd till en kollega

0.133