130 EU-miljoner till svensk miljö

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Åtta svenska projekt får bidrag när EUs program för att finansiera natur- och miljöprojekt LIFE+ delar ut årets anslag. Programmet LIFE+ startade 2007 och pågår till och med 2013. EU-kommissionen delar årligen ut ca 2,5 miljarder kronor. Naturvårdsverket ansvarar för LIFE+ i Sverige.Projekten handlar om miljövänliga anpassningar i samhället, åtgärder för att minska miljöskador, restaureringar av värdefulla miljöer och ökade kunskaper om naturen. De pågår under flera år och de projekt som får pengar i år startar 2010. Tanken med satsningen är att stärka Europas natur och miljö. Bland projekten som beviljats medel finns Oskarshamns kommun tillsammans med Emerson Process Management och Pixelfactory, Estland, som får sex miljoner kronor för att minska kväveutsläppen från avloppsreningsverk.Vidare får miljöförvaltningen i Stockholms stad, tillsammans med OKQ8-IDS och AGA Gas, 13 miljoner för ett försök att använda etanol, biogas och elhybriddrift för att driva tunga fraktfordon. IVL Svenska miljöinstitutet får tillsammans med KTH och Simrishamns kommun sex miljoner för försök att syresätta ”döda” havsbottnar i Östersjön. Sverige deltar också i två projekt som samordnas från andra länder. SLU får en miljon kronor i ett italienskt projekt kring miljöövervakning, och Internationella kemikaliesekretariatet får 700 000 för att bygga upp en internet-portal om att ersätta farliga kemikalier med mindre farliga. Det projektet har en tysk samordnare.– Sverige är bra på att skriva ansökningar och får också relativt mycket pengar jämfört med andra länder inom det här området, Sverige är bland de länder i EU som får mest pengar, säger Eva Thörnelöf, chef Naturresursavdelningen på Naturvårdsverket.EU bidrar med hälften av pengarna och projekten står själva för andra halvan av finansieringen. Det innebär att 260 miljoner satsas på svenska natur- och miljöprojekt genom årets utlysning. Hilda Hultén Läs mer om de beviljade projekten härHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Läkemedel med spindeltrådsprotein

Forskare vid Karolinska Institutet har lyckats producera lungsurfaktant, ett läkemedel för vård av för tidigt födda barn, genom att härma tillverkningen av spindeltråd.

Feta kalorier mättar mer

Forskare vid Linköpings universitet har jämfört intag av 750 kcal som en söt lågfettdrink eller som en gräddbaserad högfettshake, med samma kalorimängd.

15 bästa bioteknikinkubatorerna

Alzheimerforskare får Drottning Silvias pris

Får EU-anslag för vaccinutveckling

Prisas för utveckling av läkemedel

Startar samarbete om hjärntumör

Uppsalabaserade läkemedelsutvecklingsföretaget Beactica har slutit ett samarbetsavtal med Uppsala universitet och läkemedelsplattformen vid SciLifeLab.

Arkiv

Mest plastförorenade platsen

En avlägsen ö i Stilla Havet visar sig vara en av de mest plastförorenade platserna på Jorden, i en ny studie.

Diabetesvaccin får ökat patentskydd

Rapsrest kan bli nyttigt livsmedel

Resterna från rapsoljetillverkningen blir idag djurfoder, men livsmedelsforskare har upptäckt att denna knäckebrödsliknande rest innehåller svårfångade, essentiella aminosyror.

Växtstamceller ger nya ledtrådar

IVL positiva till substitutionscentrum

Pilot för krackning av lignin invigd

Antikropp mot astma utreds vidare

Satsar på vaccin vid njurtransplantation

"Sukralos är säkert"

Lotta Ljungqvist får styrelsepost

Lotta Ljungqvist, vd för Norden på GE och vd för Biohuben i Uppsala, tar plats i SwedenBios styrelse.

Aggregation hejdar infektion

Chalmers och KTH mest internationella

Mellanösterns första synkrotron invigs

Certifieringsföretag byter namn

Teoretiska kemister prisas

Uråldriga proteiner kartlagda

I en ny studie har forskare undersökt två proteiner, som är mellan 400 miljoner och 600 miljoner år gamla för att se hur de har utvecklats.

Spårar liv i urberget

En internationell studie ledd från Linnéuniversitetet kartlägger uråldrigt liv i jordskorpan och visar att metanogena mikroorganismer i berggrunden haft förvånansvärt stor utbredning i tid och rum.

Algfabrik satsar på fälttester

AkzoNobel avvisar tredje uppköpsförsök

Stockholms universitets hedersdoktorer 2017

Ny vd för Sobi

Kornets DNA kartlagt

Patogener tränar i sjöar och hav

Samarbete når en andra milestone

Vinnande om fiskfoder

Artikel om mikroplastpartiklar dras tillbaka

Underlättar för solceller

Klossföretag vill ersätta fossil plast

Kunskapssprång för miljöstål

Sänd till en kollega

0.133