23948sdkhjf

Experter lämnar Leijonborgs råd

Tre personer har på kort tid lämnat BMS svenska cancerkommission, där Lars Leijonborg utsetts till ordförande.
Syftet med Bristol-Myers Squibbs, BMS, kommission är att ta fram förslag till hur cancervården kan förbättras under nästa år. Arbetet finansieras av BMS men kommissionen uppges vara fristående från bolaget.

Toivo Heinsoo, tidigare landstingsdirektör i Stockholms läns landsting, är en av dem som hoppat av uppdraget. Anledningen är att han nyligen utsetts till regeringens utredare för prissättning av läkemedel .

Även Roger Henriksson , chef för Regionalt cancercentrum i Stockholm-Gotland, och Katarina Johansson, ordförande i Nätverket mot cancer, har dragit sig ur. Roger Henriksson skrev dock ett mejl till Dagens Medicin om att han aldrig tackade ja till att vara med i kommissionen. Anledningen var för starka kopplingar till BMS.

Nu återstår endast tre av de sex ursprungliga medlemmarna i kommissionen, anger Svenska Dagbladet.

Lars Leijonborg är ordförande för kommissionen . Han kommer närmast från rollen som ordförande för Karolinska Institutet, vilken han lämnade i samband med turerna kring forskaren Paolo Macchiarini. Mellan åren 1997–2007 var Leijonborg partiledare för Folkpartiet liberalerna. Han har även varit utbildningsminister samt högskole- och forskningsminister.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093