23948sdkhjf

Désirée Pethrus (KD): Varför vill mittenstyret straffa kvinnliga företagare i sjukvården?

Kursomläggningen i Region Stockholm försvagar inte bara företagande utan också jämställdhetsarbetet, skriver Désirée Pethrus (KD), oppositionsregionråd i Stockholm, i en debattartikel.

Sedan S, C och MP med stöd av V tog över makten i Region Stockholm kan en tydlig kursomläggning ses. Alltmer av vården ska bedrivas i egen regi och vårdval läggs ner. Därmed väljer också mittenstyret att stänga dörren för många kvinnliga småföretagare inom vårdsektorn. 

Det förvånar knappast någon att Vänsterpartiet tycker så, men att även ett liberalt parti som Centern kan gå med på en sådan svängning är mer oväntad. Kursomläggningen försvagar inte bara företagandet utan också det jämställdhetsarbete vi gjort för att kvinnor ska få mer makt och inflytande.

Kvinnor driver företag i branscher där kvinnor ofta arbetar och i många fall handlar det om små företag. Enligt Vårdföretagarna drivs hela 61 procent av landets vård- och omsorgsföretag av kvinnor. I övriga näringslivet är den andelen 26 procent. Av drygt 15 000 vård- och omsorgsföretag har 9 av 10 företagen färre än 10 anställda. Vad är drivkraften bakom mittenstyrets vilja att straffa kvinnliga företagare? Anser de att dessa småföretagare bedriver en dålig vård eller är förändringen enbart ideologiskt driven?

Det första vårdvalet styret lade ner, smärtvården, drabbar dessutom i stor utsträckning kvinnliga patienter.

Självklart är det så att olika vårdområden kan behöva olika lösningar – för att uppnå en god och tillgänglig vård för patienternas bästa. En modell passar inte alla vårdområden, men det vi nu kan se med mittenstyret vid makten i regionen är att vårdval efter vårdval systematiskt läggs ner. Det säger något. Det första vårdvalet styret lade ner, smärtvården, drabbar dessutom i stor utsträckning kvinnliga patienter.

Kristdemokraterna förordar en mix av driftsformer, där offentligt driven, idéburen vård och privata vårdgivare kompletterar varandra. Det är den mångfalden som bidragit till att Region Stockholm under många år haft så hög tillgänglighet i vården. Då säger någon, men vårdval är dyrt. Det är sant att det kostar att bedriva vård. All vård kostar. Det kostar mindre för regionen att låta patienterna stå i kö, men det är väl inte det som är meningen?

För oss kristdemokrater är det viktigt att värna kvinnligt företagande i vården också utifrån att möjliggöra för kvinnor att göra olika karriärval. Under många år har kompetensförsörjningen inom vården lyfts fram som ett orosmoln och då ska inte politiken sätta käppar i hjulen för driftiga kvinnor som vill göra en insats inom välfärden. Vi behöver göra det mer attraktivt att arbeta inom vården och då är ett sätt att ge vårdens medarbetare möjlighet att göra egna val.

Det är viktigt att vid översyn av vårdval beakta att privat vårdverksamhet ofta drivs av kvinnor. Med mittenstyret med stöd av Vänsterpartiet vid rodret i Region Stockholm hindras kvinnors företagande inom vård och omsorg. När man vill lägga ner privat vård i regionen så kommer det drabba kvinnors möjlighet till karriärutveckling. Vi vill att kvinnor ska stanna kvar inom vårdsektorn, men då måste vi också tillåta kvinnor att kunna utvecklas även som företagare.

Artikeln är en del av vårt tema om Debatt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078